آشنایی با سبک پرطرفدار عکاسی (سبک پرتره)

با خواندن این مطلب از آرتیها می توانید با عکاسی پرتره و سبک های مختلف آن آشنا شوید. عکاسی پرتره یکی از سبک های پر طرفدار عکاسی است که علاقمندان بسیار زیادی دارد. در این تکنیک به طور خاص به چهره ی انسان توجه می شود و در زمینه های مختلفی مانند عکاسی از دوستان، نوزاد، خانواده و… مورد استفاده قرار می گیرد. چه یک عکاس آماتور باشید و چه حرفه ای، به شما توصیه می کنیم که با عکاسی پرتره آشنا شوید.

عکاسی پرتره در حقیقت نوعی عکاسی است که در آن از چهره ی انسان عکس برداری می شود. پرتره نمای بزرگی از سوژه را نسبت به کل عکس در بر می گیرد تا امکان بررسی و توجه به موضوع اصلی برای مخاطب فراهم شود. برای عکس پرتره می توان از پس زمینه های مختلفی استفاده نمود که براساس ترجیح و علاقه ی شخصی هر فرد متفاوت است. به خاطر داشته باشید که عکاسی پرتره انواع و سبک های مختلفی دارد که خلاقیت و تنوع گسترده ای را در هنگام عکسبرداری فراهم می نماید.

تاریخچه عکاسی پرتره:

تا قبل از قرن نوزدهم میلادی، سبک پرتره تنها به نقاشی محدود می‌شد و هنوز هنری به نام عکاسی پدید نیامده بود چرا که هنوز دوربین‌های عکاسی اختراع نشده بودند. نقاشی پرتره در گذشته طرف‌داران بسیاری داشت و می‌توان گفت که در هر خانه‌ای حداقل یک نقاشی پرتره بر روی دیوار قرار داشت. همچنین افراد سرشناس و اغلب ثروتمندان، علاقه بسیاری به نقاشی پرتره از خود و خانواده‌های خود داشتند؛ اما متأسفانه نقاشی پرتره هم زمانی طولانی می‌طلبید هم هزینه بسیار زیادی داشت.

پس از گذشت سالیان طولانی و پیشرفت تکنولوژی، هم‌زمان با اختراع اولین دوربین‌های عکاسی، نقاشی پرتره کم‌کم محبوبیت خود را از دست داد و عکاسی پرتره جایگزین آن شد.

اولین عکاسی پرتره توسط لویی داگر در سال ۱۸۳۹ به ثبت رسید و پس از آن بسیاری از عکاسان، پرتره را به‌عنوان یک سبک رایج برای ثبت عکس‌های زیبا و ماندگار به کار بردند. به دلیل سرعت بالا و هزینه بسیار کم عکاسی پرتره، این سبک به یکی از محبوب‌ترین سبک‌های عکاسی جهان تبدیل گشت.

سالیان سال از آن دوره‌ها می‌گذرد و روزبه‌روز انواع دوربین‌های حرفه‌ای به بازار عرضه می‌گردند و همچنین با پیشرفت تکنولوژی گوشی‌های هوشمند، هر فرد یک دوربین عکاسی مجهز در دست خود دارد. دیگر عکاسی پرتره به معنای ثبت تصاویر کم حس و با بک‌گراندی ساده و نمور نیست و در این سبک، پیشرفت‌های عظیم هنری و خلاقانه‌ای به چشم می‌خورد. تمامی عکاسان هنرمند سعی دارند تا به بهترین شکل، خلاقیت و دیدگاه خود را از داخل عدسی دوربینشان بازتاب دهند و تصاویر پراحساس و معناگرا به ثبت برسانند.

انواع عکاسی پرتره :

داشتن دانش، مهارت و ابزار مناسب برای تولید عکس‌های پرتره باکیفیت بسیار مهم است. هماهنگی مناسب در اصول اولیه و آگاهی از انواع مختلف عکاسی پرتره می‌تواند به شما در ایجاد سبک منحصربه‌فرد خود کمک کند. اگرچه انواع مختلفی از عکس‌های پرتره و روش‌های متفاوتی برای دسته‌بندی آن‌ها وجود دارد، می‌توان آنها را به طور کلی به سه نوع عمده تقسیم کرد. در زیر توضیح دادیم این سه نوع عکاسی پرتره چیست و چه کاربردی دارد.

۱٫ پرتره استاندارد: در این زیرگروه از عکاسی پرتره، سوژه از حضور دوربین آگاه است و معمولاً تماس چشمی را با لنز دوربین حفظ می‌کند. این نوع عکاسی پرتره معمولاً به‌جای کل بدن فقط سر و شانه‌های فرد را در عکس شامل می‌شود و عمدتاً بر حالات چهره سوژه تأکید می‌کند. پرتره‌های ژست سنتی معمولاً در محیط استودیو گرفته می‌شوند و اغلب شامل پس‌زمینه‌های رسمی هستند.

۲٫ پرتره‌های صادقانه: در این سبک هیچگونه نمایشی وجود ندارد. نور تنظیم نشده و پرده‌ای موجود نیست. پرتره کاندید به معنای ساده و صمیمی است. این اسم به دلیل واقعی بود عکس‌ها انتخاب شده است. در این عکس‌ها، هرآن چه که هست، نشان داده می‌شود. گرفتن چنین عکسی نیاز به دوربین یا عکاس حرفه‌ای ندارد. شما می‌توانید تلفن هوشمند خود را بردارید و شروع به عکس گرفتن کنید. برای مثال در خیابان‌های شهر چهره‌ای نظر شما را جلب می‌کند. دوربین خود را برداشته و آن را ثبت می‌کنید. این سبک از انواع عکس پرتره، می‌تواند حقیقت را به بیننده نشان دهد. بنابراین برای مستند سازی نیز قابل استفاده است.

۳٫ پرتره‌های مفهومی: هر یک انواع عکس پرتره هدف خاصی را دنبال می‌کنند. برخی برای ثبت خاطرات هستند. برخی دیگر برای تبلیغات به کار می‌روند. در مورد هدف پرتره‌های مفهومی، می‌توان گفت که برای نشان دادن یک مفهوم به کار می‌روند. این سبک نیز معمولا توسط عکاسان حرفه‌ای انجام می‌شود. عکسان در پرتره‌های مفهومی سعی دارند تا موضوع مورد نظر خود را به مخاطبان خود نیز منتقل کنند. به عنوان مثال برخی از عکاسان با استفاده از این سبک پرتره‌ مشکلات جامعه را بیان می‌کنند. این موضوع می‌تواند هر چیزی باشد؛ از آلودگی هوا گرفته تا تنهایی انسان امروز! البته پرتره مفهومی برای تبلیغات نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. شرکت‌های بزرگ با استفاده از هنر عکاسان، به طور غیرمستقیم یا مستقیم، محصول یا خدمات خود را تبلیغ می‌کنند. با چنین عکسی یک برند می‌تواند اهداف خود را به نمایش گذارد.

۴٫ پرتره محیطی: اگرچه در این ژانر، که به عکاسی پرتره در طبیعت هم معروف است سوژه اصلی همان فرد است اما توجه زیادی به محیط عکسبرداری می‌شود. این شیوه معمولاً در مکان‌هایی اجرا می شود که برای سوژه دارای اهمیت هستند. تفاوت اندک این سبک با سبک زندگی در این است که در عکاسی چهره محیطی بر ژست سوژه تاکید بیشتری می شود.

نکات لازم برای ثبت بهترین عکس پرتره :

حال شما می‌دانید که سبک عکاسی پرتره چیست و چه اصولی دارد. اما برای آنکه بهترین تصاویر پرتره را ثبت کنید، لازم است برخی نکات را در نظر داشته باشید. اما آیا می‌دانید که یک عکاس پرتره چه کاری انجام می‌دهد؟ عکاس پرتره عهده دار عکاسی از چهره سوژه با مناسب‌ترین پس زمینه و نور مناسب است. علاوه بر این برخی از عکاسان پرتره نه تنها موضوعات خود را مطرح می‌کنند بلکه به ویرایش و چاپ عکس‌ها نیز می‌پردازند. هدف عکاسان از انجام این کارها دستیابی به نتیجه مطلوب است. از مواردی که یک عکاس پرتره باید در هنگام عکاسی در نظر داشته باشد می توان به موارد مهم زیر اشاره کرد.

  • تمرکز کافی بر سوژه عکس پرتره: چیزی که در این قسمت بسیار اهمیت دارد و باید بدانید این است که عکس پرتره با سوژه آن رابطه مستقیم و ناگسستنی دارد. اگر بخواهید پرتره جذاب و زیبایی تهیه کنید باید بتوانید با سوژه خود ارتباط برقرار کنید تا حرکات و رفتارهای او را بهتر بشناسید. همچنین زاویه دوربین و لنز مناسب تاثیر بسیار زیادی در کیفیت عکس پرتره دارد. علاوه بر این موقعیت و حالت سوژه و بک گراند بر عکاسی پرتره بسیار تاثیرگذار است. در مورد لنزها باید فاصله کانونی لنز استفاده شده به طور صحیح تعیین شود. لازم به ذکر است که عمق میدان در لنزهای تله به نسبت لنزهای نرمال متفاوت است.
  • توجه به فوکوس دوربین: برای آنکه بخواهید سوژه خود را متمایز از مناظر پشت او قرار دهید، لازم است که عمق میدان کم را با تنظیمات دیافراگم بزرگ ایجاد کنید. البته بهتر است فاصله سوژه از پس‌زمینه زیاد باشد تا بتوانید فوکوس راحت‌تری داشته باشید.
  • انتخاب مکانی مناسب برای عکس پرتره: پیدا کردن مکان و پس زمینه نیز یکی از موارد مهم در عکاسی پرتره است. عکاس و سوژه می‌توانند هم عکاسی در آتلیه را انتخاب نمایند یا محلی خارج از آتلیه را جستجو نمایند.یکی از محبوب‌ترین مکان‌ها برای عکاسی پرتره، انتخاب فضای آتلیه با پس زمینه ساده است. این فضای مورد علاقه عکاسان پرتره سنتی است. چرا که امکان جداسازی سوژه و حذف عناصر حواس پرتی را فراهم می‌سازد. گزینه دیگر پیدا کردن محلی به جز آتلیه است. مزیت عکاسی خارج از آتلیه امکان استفاده و معرفی عناصر خلاقانه و در نتیجه منعکس نمودن شخصیت و شرح موضوع است. این کار باعث درک عمیق‌تر از سوژه درون عکس می‌شود. البته باید توجه داشت که هدف از انتخاب هر مکان تمرکز روی سوژه است و نه پس زمینه.
  • پرکردن فریم: برای آنکه جزئیات داخل صحنه را از سوژه دور کنید تا تمرکز اصلی عکس پرتره بر روی سوژه باشد، بهتر است تلاش کنید تا تنها خود سوژه تمامی فریم را پر کند. شما می‌توانید با نزدیک‌شدن به سوژه به این هدف برسید و تصاویری خارق‌العاده از نمای نزدیک ثبت کنید.
  • تنظیم نور در عکاسی پرتره: نورپردازی در این سبک از عکاسی اهمیت بسیار ویژه‌ای دارد. زیرا تنظیمات متفاوت برای نورپردازی پرتره می‌تواند احساسات و دیدگاه‌های متفاوتی را درباره هر عکس به وجود بیاورد. عکاسان پرتره اصولا به فلاش دوربین بسنده نمی‌کنند و از نور طبیعی، نورافکن‌ها و چراغ‌های استودیویی استفاده می‌کنند تا عکسی جذاب را ثبت کنند.  
  • انتخاب پس‌زمینه مناسب: برای آنکه تمرکز عکس بیشتر بر روی سوژه باشد، بهتر است پس‌زمینه‌ای متضاد با سوژه بیابید. به‌عنوان مثال اگر فرد لباسی سفید برتن دارد پس‌زمینه را سیاه بگیرید و اگر می‌خواهید از دست ظریف و کوچک نوزاد عکس بگیرید، آن را در دست فردی پیر قرار دهید تا تمایز سوژه و پس‌زمینه مشخص شود.

عکس پرتره متداول ترین نوع عکاسی است که علاقه مندان را جذب خود می کند. این تکنیک، شاخه ای از رشته عکاسی است که در آن به طور خاص توجه به چهره انسان می شود.

دیدگاهتان را بنویسید