آشنایی با فردوس کاویانی، از آغاز فعالیت او در سینما و تلویزیون تا درگذشت این هنرپیشه

امرو در آرتیها با زندگی بازیگری بسیار توانمند و مشهور فردوس کاویانی که به تازگی فوت کرده آشنا خواهید شد. فردوس کاویانی کوثرخیزی در ۳ مهر ۱۳۲۰ در کرمان متولد شد. او پیرو دین زرتشت بود. کاویانی از کودکی به بازیگری علاقه داشت. بعد از اتمام دورهٔ ابتدایی، به تهران آمد. برای چند سال در فروشگاه پارچه کار کرد. بعد از گرفتن دیپلم در برنامه بورسیه اعزام به خارج شرکت کرد و راهی آلمان شد. ابتدا در رشته شیمی ثبت نام کرد. اما روز اول دانشگاه علاقه خود به تئاتر و بازیگری را با مسئول دانشگاه در میان گذاشت. پس از تایید آنها به تئاتر تغییر رشته داد.

پس از مدتی به اجبار دانشگاه بار دیگر به زبان آلمانی تغییر رشته داد. اما چند هفته بعد هم اتاقی اش با سرقت پول هایش با بحران روبرو شد. بعد از مدتی به دلیل عدم حمایت، مجبور شد به وین اتریش برای تحصیل تئار ترک مکان کند. ولی آنجا نیز گریبان بی پولی شد. سال ۱۳۴۰ در ۲۰ سالگی به ایران بازگشت و بعد از سپری کردن یک دوره زیر نظر حمید سمندریان شروع به بازی در تئاتر کرد و در سال ۱۳۵۰ نیز از دانشگاه تهران لیسانس بازیگری خود را گرفت. او با مهین کاویانی ازدواج کرد و دو فرزند داشت.

مراسم نکوداشت فردوس کاویانی در حالی در خانه سینمای ایران برگزار شد.

فیلم و نمایش‌های فردوس کاویانی:

از مهم‌ترین نقش‌آفرینی‌های وی بازی در مجموعه‌های تلویزیونی پشت کوه‌های بلند، تفنگ سرپر و همسران بود. او برای بازی در فیلم‌های در مسیر تندباد (۱۳۶۷) و جنگجوی پیروز (۱۳۷۷) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. در ۲۶ تیر ۱۳۹۸ مراسم نکوداشت فردوس کاویانی در حالی در خانه سینمای ایران برگزار شد که او به دلیل کسالت در مراسم حضور نداشت.

او در طول دوران کاری خود در نمایش‌هایی همچون بالماسکه دزدان، سلطان مار، سهراب و اسب و سنجاقک، آهسته با گل سرخ، مرگ تصادفی یک آنارشیست (کارگردان) و شهر قصه بازی کرده و یکی از آخرین تجربه‌های حضورش روی صحنه هم به نمایش تانگوی تخم مرغ داغ به کارگردانی هادی مرزبان در سال ۱۳۹۳ برمی‌گردد.

کاویانی حضور پررنگ‌تری در عرصهٔ سینما داشت و کارش را اولین بار در سال ۱۳۴۹ با فیلم تجاوز به کارگردانی حمید مصداقی شروع کرد. او طی فعالیتش در سینما در فیلم‌های برجسته‌ای همچون اجاره‌نشین‌ها، هامون، میکس و نارنجی‌پوش از آثار داریوش مهرجویی، جایی برای زندگی به کارگردانی محمد بزرگ‌نیا و ساوالان به کارگردانی یداللّه صمدی نقش‌آفرینی کرد.

بازی در مجموعه تلویزیونی آژانس دوستی یکی دیگر از نقش‌های برجسته و ماندگار کاویانی بود.

مجموعه‌های تلویزیونی فردوس کاویانی:

مجموعهٔ دوازده قسمتی محله برو بیا (۱۳۶۲) به نویسندگی بیژن بیرنگ از شبکه دو، یکی از نخستین مجموعه‌های تلویزیونی کودکانهٔ پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود که مورد توجه مخاطبان تلویزیون قرار گرفت. کاویانی یکی از نقش‌های این مجموعه را داشت. موفقیت کار کاویانی با بیرنگ در دههٔ ۱۳۷۰ با مجموعه تلویزیونی همسران (۱۳۷۳) ادامه یافت. کاویانی در این مجموعه تلویزیونی نقش وکیلی به‌نام کمال را بازی کرد که به یکی از به ماندگارترین نقش‌های او تبدیل شد.

بازی در مجموعه تلویزیونی آژانس دوستی یکی دیگر از نقش‌های برجسته و ماندگار کاویانی بود. این مجموعه تلویزیونی شصت قسمتی در سال ۱۳۷۸ از شبکه یک پخش شد. وی نقش اول فردوس تهرانی را داشت.

آخرین حضور فردوس کاویانی در بازیگری:

او در دههٔ ۱۳۹۰ پیشنهاد بازیگری کمتری می‌گرفت و در سال‌های آخر زندگی خانه‌نشین بود. آخرین حضور سینمایی او، بازی در ساکن خانه چوبی (۱۳۹۱) و آخرین فعالیتش در تئاتر، حضور در نمایش تانگوی تخم‌مرغ داغ به کارگردانی هادی مرزبان بود که در سال ۱۳۹۳ که در تالار وحدت اجرا شد.

کاویانی پس از مدت زیادی دوری از محافل هنری، در جشن بازیگران تئاتر در ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ با چهره‌ای لاغر و دستانی لرزان حضور یافت. وی که با گام‌هایی آرام می‌توانست راه برود. گویا از بیماری پارکینسون و ضعف شدید جسمانی رنج می‌برد. شرایط سختی برای سخن گفتن داشت اما گفت: «امروز خیلی خوشحالم».

درگذشت

فردوس کاویانی در ۹ مهر ۱۴۰۲ در منزلش در تهران درگذشت. مراسم تشییع جنازه وی در ۱۱ مهر ۱۴۰۲ در خانه هنرمندان ایران برگزار شد و جسدش در آرامگاه زرتشتیان تهران دفن شد

دیدگاهتان را بنویسید