بررسی سریال حیثیت گمشده

به نقل از آرتیها سریال حیثیت گمشده – Heysiate Gomshodeh محصول سال ۱۴۰۲ که از ۲۵ تیرماه ۱۴۰۲ در شبکه نمایش خانگی پخش شد، به تهیه کنندگی: محمدرضا منصوری و کارگردانی: سجاد پهلوان زاده تولید و ساخته شده است.

بازیگران سریال حیثیت گمشده:

مهدی حسینی‌نیا، بهاره افشاری، الناز حبیبی، امیر نوروزی، بهزاد خلج، مهدی زمین‌پرداز و ستاره پسیانی،با هنرمندی رحمان باقریان، با حضور نادر فلاح و آرش فلاحت‌پیشه و بازیگر خردسال: آرشیدا درستکار، در آن حضور دارند.

خلاصه داستان سریال حیثیت گمشده:

داستان با تلف شدن بچه ای با آرام بخش به دست بهاره افشاری آغاز می شود. زوج بهاره افشاری و مهدی حسینی نیا چند سالی بچه دار نمی شوند به دردسر بزرگی می افتند و بیرون آمدن از آن برایشان سنگین تمام می شود. زخمی، عمیق تر از انزوا… ‌پای «حیثیت گمشده» در میان است! سریال حیثیت گمشده داستان یک خانواده ویران شده است که در آینده منشاء این ویرانی و گرفتاری، روشن خواهد شد؛ خانواده‌ای که شاید «فرزند» می‌توانست آنها را از «سقوط» نجات دهد.

نقد و بررسی سریال حیثیت گمشده:

درام های پایین شهر چند سالی است مورد توجه کارگردانان قرار گرفته است. پوست شیر و شنای پروانه از جمله موارد موفق این سبک کارها بوده است که با استقبال غیرقابل وصفی نیز همراه بود. «حیثیت گمشده» در ادامه سیاست جدید سازندگان در زمینه مینی سریال سازی ساخته شده است.

مهدی حسینی‌ نیا با موفقیت نقش یک مرد تهی دست را ایفا کرده است و نگران است که با خبر شدن از تصادف همسرش و فاش شدن دروغ‌ها و بارداری‌اش، به او مظنون شود. امیر همچنان عصبانی است، به در و دیوار می‌زند و در نهایت به خود می‌آید، سکوت می‌کند و از دیگران التماس می‌کند تا واقعیت را به او بگویند؛ واقعیتی که به گفته خودش، اگر برایش ثابت شود، به قدری سخت است که در همان لحظه در حیاط بیمارستان خود را آتش می‌زند.

مهدی حسینی نیا در چند ساله گذشته به یک بازی با بازی در نقش های حساس و سریال های موفق این اواخر به شهرت رسیده است. برای مثال می توان به بازی وی در سریال هایی همچون سیاوش ، میخواهم زنده بمانم ، یاغی ، میدان سرخ و رهایم کن بسیار مورد توجه قرار گرفت و حالا در «حیثیت گمشده»، با نقشی متفاوت به میدان آمده است.

این سریال همین امسال جلوی دوربین رفته است و حالا از اواخر ماه چهارم سال آماده نمایش شده است. مخاطب فعلی دیگر سریال بالای حتی ۱۵ قسمت را به زحمت می بیند؛ مگر آن که قصه سریالی اتفاق ویژه ای را رقم بزند.

افتتاحیه «حیثیت گمشده» شباهت‌ هایی با سقوط مینی سریال قبلی سجاد پهلوان زاده در سریال قبلی زن با جهان مخفی شوهر مواجه میشد در این جا مرد با زیست پنهان‌کارانه همسرش مواجه ‌می‌شود. اتفاق مثبتی که در قسمت اول سریال جدید پهلوان زاده نسبت به قسمت اول سریال قبلی افتاده؛ بهتر شدن ریتم در قصه گویی است. پایلوت «سقوط» پر بود از اضافه‌گویی به گونه ای که به زحمت می‌شد قسمت اول آن را تماشا کرد اما در «حیثیت گمشده» اوضاع بهتر پیش رفته است.

نیمه اول «حیثیت گمشده» چه در فیلمنامه و چه در اجرا روی موج کلیشه ها و اغراق روابط زناشویی در سریال‌ها پیش می رود. به نوعی که انتهای سکانس اول سریال به جای آن که مخاطب را با خود همراه کند؛ او را از قصه جدا می‌کند. حتی صحبت های امیر در قهوه خانه نیز شعارگونه پیش‌ می رود؛ اما رفته رفته اوضاع بهتر می شود و پلات مربوط به هاجر موتور سریال را روشن می کند. بهاره افشاری به همان جنس بازی های دهه هشتاد خود بازگشته؛ همان تصویری که مورد پسند مخاطب است.

فیلمنامه به یک نکته پایبند است؛ هیچ کس سیاه مطلق و هیچ کس سفید مطلق نیست. این همان چیزی است که سال هاست در جهان باعث جذابیت سریال‌ ها می‌شود. این فرمول در ایران نیز در آثاری تست شده که مورد توجه مخاطبان بوده است.«قورباغه» یکی از موفق ترین این تجربه هاست.در «حیثیت گمشده» اما گویی این اتفاق به رخ مخاطب کشیده می‌شود و نویسنده آن را به تمامی شخصیت ها به جز دختر «ریحان» خواهر کوچک «هاجر» تعمیم داده است. در جهان سریال در قسمت اول همه خاکستری هستند.

باید دید «حیثیت گمشده» در هشت یا هفت قسمت آتی چه مسیری را طی می‌کند و آیا می‌تواند یه یک مینی سریال موفق شبکه نمایش خانگی بدل شود یا خیر؟ با توجه به عملکرد برجسته حسینی نیا در قسمت دوم سریال “حیثیت گمشده” و تأثیر آن بر روی تعاملات اجتماعی و روحیه امیر، می‌توان پیش‌بینی کرد که در ادامه نیز بازیگر به نحوه‌ای قابل توجه و قدرتمند با شخصیت خود همراه خواهد بود. احتمالاً این بازیگر با استفاده از عناصر مختلف هنری مانند گریم، لباس و حتی موسیقی، تلاش خواهد کرد تا شخصیت امیر را به صورت جذاب و قابل هضم برای تماشاگران به نمایش بگذارد. همچنین، با توجه به پاسخ‌های بلافصل در پست‌های مربوط به سریال در شبکه‌های اجتماعی، مشخص است که حضور حسینی در نقش امیر و بازگشت شخصیت به دستان قدرت خلاقان سبب شده است تا تماشاگران انتظارات بالایی از بازیگر در آینده داشته باشند.

حالا در سریال حیثیت گمشده با داستانی پر فراز و نشیب روبرو هستیم که معماهای حل نشده آن در همان قسمت اول با میزان بخشی از درام‌های سریال‌های ایرانی برابری می‌کند! این اغراق نیست اگر بگوییم حیثیت گمشده تعریف دقیقی از شیوه روایت درست در فیلمنامه نویسی است. روایتی که در اوج و فرود ابتدایی شاهد تمامی مولفه‌ها هستیم. قهرمان و ضد قهرمان در تمامی تار و پود شخصیت‌ها خودش را نشان داده و تکلیف مخاطب برای ادامه دادن داستان در قسمت‌های آینده روشن است. ظاهرا حیثیت گمشده، الگوی رفتاری خودش را بر مبنای قضاوت شکل داده است و فیلمنامه نویس و کارگردان سعی دارند چگونگی به انفجار رسیدن یک زندگی را با عناصر کاملا ساده بیان کنند. فقر در داستان، عنصری مهم است. اساسا شکل گیری هر گونه بزهکاری در طبقه فرودست و کم برخوردار جامعه ریشه در نابرابری اقتصادی و اجتماعی دارد و هر گونه رفتار خطا نتیجه یک بی توجهی ذاتی در جامعه است که به صورت دومینو وار به سقوط رفتارهای فردی و اجتماعی می‌انجامد.

در این مدل از درام‌پردازی با محاسبات ریاضی در رفتار مخاطب روبرو هستیم و اگر فیلمساز فکر چند پله جلوتر را برای غافلگیری‌های بعدی نکند دستش برای مخاطب رو می‌شود و لقمه جذابی که پیش رویش گذاشته از دهن می‌افتد و سرد می‌شود. اما پهلوان‌زاده با تجربه سریال سقوط نشان داد که فرمول همراه کردن مخاطب را در هر قسمت به خوبی می‌داند و برای ادامه این داستان و پیدا کردن جواب سئوال‌های بسیاری که در قسمت اول چیده شده است حسابی برنامه دارد. ماجرای کودک خردسالی که فوت کرده است چه می‌شود؟ بارداری همسر امیر چه توجیهی دارد؟ آیا پای بزهکاری در میان است؟ پاسخ به این پرسش‌ها و حل معماهای بسیاری دیگر در گروی ادامه دادن تماشای سریال حیثیت گمشده است. همانطور که از اسمش هم پیدا است باید با یک سریال پر فراز و نشیب و پر رمز و راز همراه شویم که گمشده‌های بسیاری را بر سر راه داستان‌پردازی‌اش گذاشته و امیر با بازی دیدنی مهدی‌ حسینی‌نیا می‌تواند به عنوان یک قهرمان که از گور جهالت و فرومایگی برخاسته است به تمامی این پرسش‌ها پاسخ دهد.

زمان پخش سریال حیثیت گمشده: زمان پخش این سریال هم جمعه‌ها ساعت ۸ صبح تعیین شده است.

فیلمنامه و کارگردانی:

در سریال حیثیت گمشده فیلمنامه دقیق با شخصیت‌پردازی‌های بسیار خوب نیز همراه است. تقریبا تمام شخصیت‌های مهم قصه خوب از آب در می آید حتی آن‌هایی که شاید بسیار کم به طور مستقیم در قصه حضور داشته باشند. سریال پر از لحظات دراماتیک‌ بجا و درست است که در لحظه آن تلنگر حسی مناسب را به مخاطب می‌زند. اما شاید بیش از دراماتیک شدن یک لحظه، درک و حس آن را برای مخاطب مشکل کند یا اصطلاحا حس کردن آن از درک مخاطب خارج باشد.

ماجرای توقیف و سانسور شدید سریال:

پخش قسمت اول سریال حیثیت گمشده دچار حاشیه شد؛ ابتدا اعلام شد سریال با ۱۲ ساعت تاخیر، به‌جای ۸ صبح، ۸ شب جمعه پخش شود. ولی با همه تلاش‌ها، پخش این قسمت به جمعه نرسید و به تعویق افتاد. سرانجام پس از دو روز، یکشنبه ۲۵ تیر اولین قسمت منتشر شد و حالا قسمت های دیگر این سریال در حال پخش است. تاکنون ۴ قسمت از سریال حیثیت گمشده پخش شده است.

دیدگاهتان را بنویسید