بررسی فیلم شهر هرت جدیدترین ساخته محمدحسین فرح‌بخش

به نقل از آرتیها فیلم شهر هرت یکی از جدیدترین فیلم های اکران شده در سینمای ایران است که به نظر می رسد با استقبال خوبی روبرو شده است. «شهر هرت» جدیدترین ساخته حسین فرحبخش است. محمدحسین فرح‌بخش مدت‌ها است که در سینمای ایران حضور دارد و بدون توجه به نظر صاحب نظران و منتقدان سینما کار خود را انجام می‌دهد. تلاش او در ساخت کمدی‌های سبک و عامه‌پسند برای روشن نگاه داشتن چراغ سینمای کم‌مخاطب ایران ستودنی است. نگاهی به فیلم‌هایی که فرح‌بخش تولید کرده این نکته را ثابت می‌کند که این آثار در میان تماشاگران سینمای ایران هواداران خاص خود را دارد و کم یا زیاد می‌تواند آن قشر از تماشاگرانی را که برای نود دقیقه تفریح به سالن‌های سینما می‌روند راضی کند. هر چند باید به این نکته هم توجه داشت که فیلم‌های فرح‌بخش مدت‌ها است که از دوران اوج خود فاصله گرفته‌اند و به اندازه آثار قبلی او مانند کما نمی‌فروشند.

اما هر چه هست این فیلم‌ها انقدر فروش دارند که این تهیه‌کننده قدیمی را راضی کنند تا به کار خود در سینمای ایران ادامه دهد. فرح‌بخش مسیر پر پیچ و خمی را در سینمای ایران طی کرده تا به امروز رسیده است. فارغ از کیفیت آثاری که او تهیه‌کننده آن‌ها بوده این قدرت فرح‌بخش در تشخیص نیازهای بازار بوده که از او تهیه کننده‌ای موفق ساخته است. او که همیشه حواسش به حال و هوای جامعه بوده و با قدرت تشخیص ذاتی‌اش موفق شده آثاری تهیه کند که بقای او و سینمای ایران را تضمین کند.

خلاصه داستان فیلم شهر هرت:

داستان برادر و خواهری به نام‌های پرویز و پرستو (با بازی پژمان جمشیدی و شبنم مقدمی) است که با دزدی از خانواده‌های ثروتمند امرار معاش می‌کنند. پرویز با اجاره ماشین نعش کش به خانه مردگان ثروتمند می رود و با دادن آدرس به خواهرش پرستو شرایط کلاهبرداری را فراهم می کند. پرستو به عنوان همسر دوم متوفی و ​​با سند ازدواج جعلی وارد مراسم می شود و با معرفی خود به عنوان همسر، مبلغی برای سکوت دریافت می کند.

پرستو که چهل و چهار سال دارد و نامزدش در زندان است، سعی می کند او را آزاد کند. اما در یکی از کلاهبرداری های مشترک او با پرویز، اسیر یک باند و رئیس مافیای خطرناک (با بازی بابک کریمی) می شوند که اخیراً مقدار زیادی دلار اختلاس کرده و با جا زدن خود به عنوان مرده قصد فرار از ایران را دارد. پرستو متوجه این اقدام حاکم می شود و سعی می کند از این اطلاعات جدید برای آزار بیشتر او استفاده کند. غافل از اینکه سرنوشت برای او و پرویز شرایط دیگری قرار داده است…

نقد و بررسی فیلم شهر هرت:

یکی از ویژگی‌های مهم و اصلی فرح‌بخش این است که در فیلم‌هایش با تمام ستارگان سینمای ایران کار کرده است. از ابوالفضل پورعرب و بیژن امکانیان تا امین حیایی و فرهاد اصلانی همگی برای مدتی هر چند کوتاه گذارشان به دفتر فرح‌بخش اُفتاده است و با او فیلم کار کرده‌اند. اکثر قریب به اتفاق این بازیگران هم از این همکاری راضی بودند و به همین خاطر است که همکاری آن‌ها با فرح‌بخش چند بار پشت سر هم تکرار شده است. در فیلم شهر هرت هم ما شاهد حضور بازیگران مختلفی هستیم که هرکدام سابقه متفاوتی در سینمای ایران دارند.

بابک کریمی با سابقه حضور در آثار روشنفکرانه سینمای ایران و یک پیشینه بین‌المللی، شبنم مقدمی با سابقه حضور در فیلم‌های درام و پیچیده و کسب جوایز متعدد سینمایی و پژمان جمشیدی به عنوان فوتبالیستی قدیمی و ستاره نوظهور سینمای ایران گروه اصلی بازیگران فیلم شهر هرت را تشکیل می‌دهند. این سه بازیگر چه به لحاظ کارنامه هنری و چه به لحاظ جنس و شکل بازی تفاوت‌های فراوانی با یکدیگر دارند. اما امینی در این فیلم موفق شده با هماهنگ کردن این سه بازیگر نتایج خوبی بگیرد و موقعیت‌های کمیک فیلمش را با کیفیت نسبتاً مطلوبی اجرا کند.

تکلیف و هدف فیلم‌هایی مثل شهر هرت از اکران مشخص است. این فیلم‌ها قرار نیست مخاطب جدی را به سالن‌های سینما بیاورند. هدف آن‌ها از اکران جذب مخاطب عام و توده مردم است. هدفی که اگر محقق شود (مانند فیلم فسیل) می‌تواند فروش هنگفتی را برای آخرین فیلم تهیه شده توسط محمدحسین فرح‌بخش رقم بزند. بنابراین به این فیلم‌ها باید به شکل متفاوتی نگاه کرد. اگر این فیلم‌ها را با توجه به هدف‌گذاری که کرده‌اند تماشا کنیم اکران آن‌ها برای ما چندان جای تعجب نخواهد داشت. اما اگر قرار باشد با پیش‌فرض قبلی وارد سالن سینما شویم و به تماشای این فیلم‌ها بنشینیم یقیناً از تماشای آن لذت نخواهیم برد. بنابراین مهم است که هدف ما از تماشای شهر هرت چیست. این فیلم مخاطب مشخصی دارد و بدون ریاکاری و صادقانه هدف خود را از ساخت فیلم، فروش می‌داند. اگر کسی با این موضوع مشکل نداشته باشد یقیناً از تماشای شهر هرت لذت خواهد برد. در غیر این صورت از دایره مخاطبین فیلم خارج است و نمی‌تواند از تماشای فیلم لذت ببرد.

در پایان

قطع به یقین فروش شهر هرت بیشتر از هر کس برای تهیه‌کننده فیلم یعنی محمدحسین فرح‌بخش اهمیت دارد. فروش بالای فیلم شهر هرت می‌تواند شرایط را برای حضور هر چه فعالانه‌تر این تهیه‌کننده پرکار و قدیمی مهیا کند. اما فروش پایین فیلم می‌تواند فرح‌بخش را به فکر بازنگری در روش خود برای تهیه فیلم بی‌اندازد. از طرف دیگر میزان فروش «شهر هرت» می‌تواند نشان دهد که آیا فرح‌بخش همان تهیه‌کننده باهوش قدیمی است یا خیر؟ آیا هنوز جامعه ایران را مانند سال‌های گذشته می‌شناسد یا توانایی تشخیص او هم از دست رفته است؟ به طور کلی شهر هرت در کارنامه کاری فرح‌بخش فیلم بسیار مهمی است. فیلمی استراتژیک که می‌تواند تکلیف او را با سینمای امروز ایران مشخص کند. کمدی ساختن کیفیت می‌خواهد و خنده گرفتن از مخاطب در چارچوب استاندارد‌های ژانری به مراتب کاری سخت محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید