موزه لوور پاریس

امروز در آرتیها به موزه ی معروف لوور پاریس می پردازیم.

بخش اول موزه لوور پاریس :

کمتر کسی را می توان یافت که نام موزه لوور را نشنیده باشد، این موزه یکی از معروف ترین موزه های جهان و یکی از محبوب ترین جاذبه های گردشگری شهر پاریس به حساب می آید. آثار موجود در این موزه بسیار کمیاب بوده و نظر افراد بسیاری را به خود جذب کرده است. لازم به ذکر است که در سال های اخیر موزه ای در کشور امارات به نام موزه لوور ابوظبی ساخته شده است.

موزه ی لوور دارای هشت بخش مختلف بوده و تعداد آثار موجود در آن به بیش از ۳۸ هزار اثر می رسد، جالب است بدانید کلمه لوور در فرانسه به معنی روشنایی آسمان می باشد. موزه لوور که در منطقه یک پاریس، در کنار رودخانه سن قرار گرفته است، در سال ۲۰۱۷ میلادی بیش از ۹ میلیون بازدید کننده داشته، همین امر سبب شده است که عنوان پربازدید ترین موزه جهان را دریافت کند. سقف بنای این موزه با موزاییک و نقاشی های زیبا تزیین شده است.

اکثر آثار موجود در موزه لوور زیر مجموعه هنر، فرهنگ و تاریخ بشر می باشد، از معروف ترین آثار موجود در این موزه می توان به بانوی صخره ها اثر لئوناردو داوینچی، نقش برجسته های آشوری، مونالیزا اثر لئونارداوینچی، لوح حمورابی، ظروف گلی آشوری، بخش های تخت جمشید، بز بالدار طلایی و ونوس میلو اشاره کرد، تاریخچه برخی از آثار موجود در این موزه به سال ها پیش از میلاد مسیح باز می گردد، همچنین گردشگران تور پاریس باید بدانند که برخی از آثاری که امروزه در این موزه نگهداری می شوند در پی جنگ ناپلئون در مصر و ایتالیا، غارت شده است.

از قدیمی ترین آثار این موزه می توان به سفال هایی اشاره کرد که قدمتی ۵ هزار ساله دارند. لازم به ذکر است که ۳۸ هزار اثری که در این موزه به نمایش عموم گذاشته شده است تنها بخش کوچکی از آثار نگهداری شده در آن بوده، تعداد آثار نگهداری شده در موزه لوور بیش از ۴۲۲ هزار اثر می باشد. در این موزه بیش از ۲۲۰۰ نفر کار می کنند که از این تعداد در حدود ۱۲۰۰ نفر امنیت موزه را تامین کرده و ۴۸ نفر از آن ها آتش نشان می باشند.

در ابتدا لازم است بدانید که ساختمان این موزه در کاخ لوور قرار گرفته، ساخت این کاخ در اواخر قرن ۱۲ میلادی به دستور پادشاه آن زمان فرانسه (فلیپ دوم) آغاز شده است. این کاخ تا به امروز چندین بار بازسازی شده، همچنین لازم به ذکر است که بخش های بجا مانده از بنای اولیه در زیر زمین موزه نگهداری می شود.

در قرن ۱۴ میلادی بخش های بسیاری به این بنا اضافه شد، این کاخ در قرن ۱۵ میلادی تخریب گشت و پس از آن ساختمان امروزی لوور بنا نهاده شد. سال ها بعد کاربرد تدافعی این قلعه کمرنگ شد و در سال ۱۵۴۶ میلادی، فرانسوای اول (پادشاه فرانسه) این کاخ را به عنوان محل سکونت خود انتخاب نمود، پس از آن کاربرد این کاخ تغییر یافت و به مکان رسمی سکونت پادشاهان کشور فرانسه تبدیل گشت. 

تا به امروز بخش های مختلفی به این کاخ اضافه شده است، پادشاهان فرانسه هر کدام به صورت جداگانه این بنا را گسترش داده اند، همچنین پادشاهان در زمان جنگ جهانی دوم آثار موجود در کاخ را مخفی کرده اند تا هیچ گونه آسیبی به آن ها نرسد. بخش غربی این موزه در سال ۱۵۴۶ میلادی به دستور پادشاه فرانسیس، به سبک معماری رنسانس فرانسه ساخته ش است، در پی این بازسازی شکل کلی بنا کمی تغییر یافت و دو حیاط به آن اضافه گشت.

در حدود ۱۲۰ سال پس از تبدیل شدن این کاخ به محل سکونت پادشاهان، لوئی چهاردهم در سال ۱۶۸۲ پس از رسیدن به سلطنت، مکان دیگری به نام کاخ ورسای را برای اقامت انتخاب نمود و دستور داد کاخ لوور را به مکانی برای نمایش عظمت پادشاهی فرانسه تبدیل کنند. در آن دوران اشیاء بجا مانده از روم باستان و یونان در این کاخ قابل مشاهده بوده است، توسعه کاخ لوور در این دوران چندین سال به تاخیر افتاد. پس از گذشت ۱۰ سال در سال ۱۶۹۲ میلادی، مالکیت این بنا به ۲ فرهنگستان سلطنتی نقاشی و فرهنگستان کتیبه شناسی انتقال یافت، این فرهنگستان ها را می توان اولین مجموعه داران این موزه دانست.

تاریخچه شکل گیری موزه لوور پاریس :

تاریخچه شکل گیری موزه لوور به قرن ۱۷ میلادی و انقلاب کبیر فرانسه باز می گردد، در این قرن آکادمی نقاشی و مجسمه سازی در سالن های این موزه بر پا گردید. موزه لوور پیش از انقلاب فرانسه، موزه ای سلطنتی بوده و مردم عادی اجازه ورود و بازدید از آن را نداشته اند، پس از انقلاب این کشور، آثار موزه در سال ۱۷۸۹ به فرانسوی ها اهدا گشت و در نوامبر ۱۷۹۳ بازید از بخش سلطنتی لوور برای عموم مجاز گردید و این موزه رسما به موزه ملی فرانسه تبدیل گشت. 

توسعه کاخ لوور در قرن ۱۹ میلادی ادامه یافت و بخش های مختلفی از جمله بخش ریشولیو به آن اضافه گشت، به طور کلی لوور در آن دوران دارای ۴ جناح و یک حیاط در وسط در این ۴ جناح بوده است، در سال ۱۸۴۸ مردم فرانسه آثار با ارزشی را به این موزه اهدا کرده اند، لازم به ذکر است که در پی آتش سوزی سال ۱۸۷۱ میلادی بخش هایی از این کاخ تخریب شد. در سال ۱۹۸۱ مصادف با ریاست جمهوری فرانسیس میتران، هرم شیشه ای درب ورودی اضافه گردید.

در سال ۱۹۹۳ میلادی کل مجموعه کاخ لوور به موزه تبدیل گشت، پیش از آن برخی بخش های کاخ استفاده ای دیگر داشته است. در سال ۲۰۱۵ میلادی تعداد بازدید کنندگان موزه لوور به بیش از ۸٫۵ میلیون نفر رسیده و تا به امروز این آمار در حال افزایش است، همین امر سبب شده است که دولت فرانسه برای بازسازی و تغییر برخی بخش های موزه مانند ورودی و اطراف هرم شیشه ای، اقدام کند.

نماد موزه لوور پاریس :

این هرم که امروزه به عنوان نماد موزه لوور شناخته می شود، توسط معمار معروف آمریکایی به نام “آی ام پی” ساخته شده است. برخی افراد پس از رونمایی از هرم، با وجود آن مخالفت کرده و دلیل مخالفت خود را توهین به مقدسات اعلام کرده اند، این هرم در آن زمان برای قدردانی از ۴٫۵ میلیون بازدید کننده موزه لوور، ساخته شده است.

جالب است بدانید که طراحی این هرم به شکلی بوده که نور خورشیده به طبقه زیر همکف رسیده و آنجا را روشن می کند. گردشگران در کنار بازدید از این هرم شیشه ای می توانند از مجسمه ها و آثار دوران رنسانس بازدید کنند.

آثار موجود در موزه لوور پاریس :

همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد، تعداد آثار موجود در این موزه به بیش از ۳۸ هزار شیء می رسد. لازم به ذکر است که بیش از ۲۵۰۰ اثر موجود در این موزه متعلق به تاریخچه کشور ایران می باشد، همین امر سبب شده است که در این موزه بخشی به نام سالن ایران برای نمایش آثار ایرانی، وجود دارد، این بخش یکی از بزرگ ترین سالن های موزه محسوب می شود. گردشگران تور فرانسه با ورود به این بخش، خود را در میان تاریخچه کشور ایران مشاهده می کنند. در ادامه به چند مورد از آثار معروف موزه لوور پاریس اشاره خواهیم کرد.

۱- تابلو مونالیرا: معروف ترین نقاشی کشیده شده در جهان، مونالیزا نام داشته و در موزه لوور پاریس قرار گرفته است. این تابلو اثر هنرمند معروف، لئوناردو داوینچی می باشد و به عنوان لبخند ژکوند شناخته می شود، کمتر کسی را می توان یافت که نام این هنرمند را  نشنیده باشد. نقاشی مونالیزا با استفاده از رنگ روغن، بر روی بومی از چوب سپیدار کشیده شده و نشان دهنده تصویر زنی بوده که در حال لبخند زدن است. تاریخچه خلق این اثر به سال ۱۵۰۳ میلادی باز می گردد، همچنین لازم به ذکر است که کشیدن این نقاشی توسط لئوناردو داوینچی، چندین سال به طول انجامیده است.

با کمی دقت در این اثر متوجه خواهید شد که تابلو مونالیزا تنها یک نقاشی معمولی نیست و در آن نکاتی وجود دارد، اصلی ترین نکته قابل مشاهده در تصویر لباس های ارزان قیمت زنی بوده که تصویر آن کشیده شده است. به طور کلی نقاشی به شکلی کشیده شده است که نظر بینندگان به چهره و لبخند این زن جذب شود.

 ۲- مجسمه ونوس میلو: تاریخچه ساخت این مجسمه به ۱۰۰ سال پیش از میلاد باز می گردد، مجسمه ونوس میلو ارتفاعی در حدود ۲ متر داشته و در بخش یونان باستان نگهداری می شود. لازم به ذکر است که این مجسمه در سال ۱۸۲۱ میلادی به موزه لوور آورده شده است.

۳- لوح حمورابی: این لوح که در واقع ستونی با ارتفاع حدود ۵ متر بوده، یکی دیگر از آثار شگفت انگیز و محبوب در موزه لوور محسوب می شود. بر روی این ستون نوشته هایی به خط میخی قابل مشاهده است، این نوشته ها قوانین تعریف شده توسط پادشاه بابل می باشند که امروزه به عنوان نخستین سند به ثبت رسیده در جهان شناخته می شود. حاکمان آن دوران موظف به اجرای قوانین موجود در لوح حمورابی بوده اند.

۴- الماس نایب السلطنه: این الماس که یکی از الماس های تاج پادشاهی بوده، در سال ۱۸۸۷ به موزه لوور آورده شده است، الماس نایب السلطنه امروزه در بخش هنر های تزئینی نگهداری می شود.

۵- مجسمه پیروزی بالدار: قدمت این مجسمه مرمرین به ۱۹۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد، این مجسمه در شمال یونان کشف شده و در قرن ۱۹ میلادی به موزه لوور انتقال یافته است. ارتفاع مجسمه پیروزی بالدار ۳٫۳ متر بوده و در بخش یونان باستان نگهداری می شود.

۶- تابلوی بانوی صخره ها: همانطور که در ابتدای متن به آن اشاره شد این تابلو یکی دیگر از آثار معروف در موزه لوور می باشد. تابلوی بانوی صخره ها که اثر لئوناردو داوینچی بوده، نشان دهنده تصویر مریم مقدس در کنار فرزند خود، عیسی می باشد، در این اثر تصویر اشخاص دیگری مانند حضرت یحیی و فرشته ای به نام اوریل مشاهده می شود، همچنین لازم است بدانید که این تابلو نشان دهنده دوران زندگی مریم مقدس به همراه عیسی در مصر می باشد.

لئوناردو داوینچی این تابلو را در دو نسخه کشیده است که یکی از آن ها همان تابلوی بانوی صخره موجود در موزه لوور بوده و دیگری که در نگارخانه ملی کشور انگلستان نگهداری شده، به نام تابلوی عذرای صخره ها شناخته می شود.

۷- تابلوی تاج گذاری ناپلئون: این تابلو که در بخش نقاشی های موزه نگهداری می شود، توسط “Jacques Louis DAVID” در سال ۱۸۰۷ میلادی کشیده شده است.

۸- سنگ نگاره کمانداران: این سنگ نگاره یکی از آثار ایرانی موجود در موزه لوور بوده که متعلق به کاخ آپادانا می باشد. این کاخ در زمان پادشاهی داریوش اول در شوش ساخته شده است. به طور کلی قدمت این سنگ نگاره به سال ۵۱۰ پیش از میلاد باز می گردد، ارتفاع این سنگ نگاره در حدود ۴٫۷۵ متر و عرض آن ۳٫۷۵ متر است.

۹- سرستون تخت جمشید: در موزه لوور پاریس آثار متنوعی از مجموعه تخت جمشید وجود دارد، اما سرستون تخت جمشید یکی از زیبا ترین و محبوب ترین آثار موجود در این موزه محسوب می شود، سالانه میلیون های گردشگر برای بازدید از این سرستون به موزه لوور مراجعه می کنند. لازم به ذکر است که این سرستون یکی از سرستون های اصلی تخت جمشید بوده و به نام اسب دوسر شناخته می شود.

۱۰- تابلوی شام آخر: کمتر کسی را می توان یافت که نام تابلوی شام آخر را نشنیده باشد، این تابلو که اثری دیگر از لئوناردو داوینچی بوده، نشان دهنده تصویر حضرت عیسی مسیح در کنار همراهان او می باشد. این تصویر آخرین روز های زندگی حضرت مسیح نمایش می دهد. تابلوی شام آخر که کشیدن آن بیش از ۳ سال به طول انجامید، یکی از با ارزش ترین آثار هنری موجود در جهان می باشد.

۱۱- پرتره لویی چهاردهم: این نقاشی توسط هنرمندی به نام “Hyacinthe Rigaud” در سال ۱۷۰۱ میلادی کشیده شده است.

۱۲- اسب مارلی: این اثر که از دو مجسمه تشکیل شده، در طول سال های ۱۷۳۹ تا ۱۷۴۵ در شهر پاریس ساخته شده است، این اثر در بخش مجسمه ها نگهداری شده و ارتفاعی در حدود ۲٫۵ متر دارد.

۱۳- تابلوی جشن عروسی: این تابلو در سالنی که تابلوی مونالیرا وجود دارد، قرار گرفته و به عنوان بزرگ ترین نقاشی موجود در موزه لوور شناخته می شود. این اثر که نشان دهنده نخستین معجزه حضرت مسیح بوده، توسط هنرمندی به نام “ورونز” کشیده شده است.

دیگر آثار محبوب در این موزه عبارت اند از: گاو بالدار آشوری، لوح پیروزی نارام سین و کاتب نشسته.

دولت فرانسه نیز قصد دارد در آینده آثار دیگری به موزه لوور اضاقه کند، همچنین لازم است بدانید که این موزه با موزه ای دیگر در شهر آمستردام به نام موزه Rijksmuseum همکاری کرده و دو اثر هنری از این موزه را به موزه لوور آورده و به نمایش گذاشته است، این دو اثر متعلق به نقاش هلندی می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید