در این مطلب از آرتیها به معرفی کتاب تاریخی سینوهه میپردازیم. کتاب سینوهه پزشک مخصوص فرعون، رمانی تاریخی از میکا والتری است. اولین بار در سال ۱۹۴۵ به زبان فنلاندی و در ترجمه مختصر انگلیسی توسط نائومی والفورد منتشر شد. این رمان به عنوان “یکی از بزرگترین کتابهای تاریخ ادبیات فنلاند” شناخته میشود. سینوهه تنها رمان فنلاندی است که در یک فیلم هالیوود در سال ۱۹۵۴ از آن اقتباس شده است.

خلاصه داستان کتاب سینوهه
سینوهه نام شخصیت اصلی داستان است که در بزرگسالی تبدیل به حاذقترین پزشک زمانهی خود میشود و به مقام پزشک مخصوص فرعون هم دست پیدا میکند. سینوهه در نوزادی توسط پدر و مادر حقیقی خود به رود نیل سپرده میشود و زوجی فقیر او را در سبدی حصیری از آب میگیرند و از آنجایی که فرزندی ندارند او را به عنوان فرزند خود بزرگ میکنند. پدر سینوهه پزشک است و سینوهه را در کسب علم تشویق میکند. شخصیت اصلی داستان ما که اکنون یک پزشک جوان و خوشآتیه محسوب میشود دل به زنی زیبا و حیلهگر میسپارد. این آشنایی مسیر زندگی سینوهه را برای همیشه تغییر میدهد.
این پزشک جوان برای به دست آوردن دل معشوقهی خود، تنها دارایی والدینش یعنی قبر آنها را به این زن حیلهگر هدیه میکند. این قبر برای مصریان باستان معنای بسیار عمیقی داشت و سینوهه با این کار در حقیقت آخرت و رستگاری والدین خود را میبخشد. سینوهه که اکنون دیگر به والدین خود خیانت کرده از سوی معشوقهاش نیز ترک میشود و این ماجرا زخمهای عمیقی بر قلب و روح او باقی میگذارد. این اتفاق و تبعات آن مسیر زندگی سینوهه را پر از تجربیات تلخ میکند اما در نهایت او را به بالاترین مقام ممکن میرساند و به یکی از مهمترین اشخاص در دربار فرعون تبدیل میشود.

نقد کوتاه کتاب سینوهه
کتاب سینوهه را می توان از بسیاری از جهات تحسین کرد. داستانی که درسهای زیادی به خواننده خود می دهد، بسیاری از باورها را به شکل داستانی جالب نقد می دهد. در بسیاری از بخشهای داستان به ماهیت تعییر ناپذیر بودن انسانها می پردازد و این را با گذر زمان با مضامین دیگر به ما نشان می دهد.
شخصیتهای این کتاب نیز هر کدام دارای ایدوئولوژیها و تفکراتی کاملا مختلف هستند؛ که باعث تضادهای فکری بسیار مشخصی در کتاب می شود، بدون شک با این شخصیتهای مختلف نمی توان انتظار یک صلح به مدتی طولانی یا آرامش را در کتاب داشت.
صلح طلب آخناتون، علاقه به جنگ و واقع گرای هورمهب و همچنین آرمان گرایی در شخصیت سینوهه به خوبی در کتاب نه فقط قابل مشاهده بلکه قابل درک است. آخناتون تصویری کامل از واقع بین نبود با نیت خوب است، در کتاب همین موضوع به صورتی تراژدیک باعث نابودی غم انگیز او می شود. سینوهه، شخصیت اول کتاب فردی است متفکر، یادگیرنده و همواره در حال رشد، شخصیتی بسیار کمیاب همواره واقع گرا، اما در عین حال کاملا آرمانگرا است. هورمهب هم از دیگر شخصیتهای جذاب این کتاب است، از جهتی هورمهب کسی است که صلح و نظم را بلاخره به مصر برگرداند.
یکی دیگر از چیزهای مورد تحسین در این کتاب وفاداری بسیار مناسب و به اندازه نویسنده به مصر باستان از جمله کتیبه سینوهه است، این برداشت درست از تاریخ توسط چندین نفر از باستان شناسان مورد تایید قرار گرفته اما به این نکته نیز اشاره شده که کتاب کاملا تاریخی نیست بلکه شخصیتها و بسیاری از جزئیات آن مورد درست و از وقایع تاریخی نوشته شده است.

میکا والتری
او نویسنده و روزنامهنگاری است که در سال ۱۹۰۸ در هلسینکی پایتخت فنلاند چشم به جهان گشود. میکا والتری در طی زندگی پرفراز و نشیباش نویسنده پرکاری بود. سفرنامه، رمانهای جنایی، فیلمنامه، داستان کوتاه و شعر نیز در میان آثارش دیده میشود. اما بیشتر عمر حرفهای خود را به نوشتن رمانهای تاریخی گذرانده است. بسیاری از منتقدان نوشتههای او را آمیزهای از واقعیت، اسطوره و تصورات شخصی خودش میپندارند. او مدرک تحصیلی خود را در رشتهی فلسفه اخذ و پس از تحصیلات دانشگاهی به فرانسه مهاجرت کرده استد. سینوهه اولین رمان و معروفترین اثر این نویسنده است.
والتری ۵ بار در سالهای مختلف برندهی جایزه ملی ادبیات شده است. همچنین نشان شیر فنلاند که مختص هنرمندان و نویسندگان است را در سال ۱۹۵۲ دریافت کرده. این نویسندهی درخشان فنلاندی در ۷۰ سالگی در زادگاه خود دار فانی را وداع گفت. از دیگر آثار او عبارتانداز: رمانهای «فرشتهی سیاه»، «سرنگونی قسطنطنیه» «میکائیل پزشک سلطان سلیم»، «مارکوی رومی».
در پایان
این کتاب به علاقهمندان مطالعه کتب تاریخی در قالب رمان به خصوص تمدن مصر باستان پیشنهاد میشود. دانستن چگونگی زندگی در مصر باستان که یکی از تمدنهای دیرینه است خالی از لطف نیست. در کنار آشنایی با آداب، فرهنگ، سبک زندگی، خدایان و… بسیار شگفتانگیز است.