به نقل از آرتیها کارگردان و خالق خواهران غریب و قصه های مجید که سال ها قبل با مهرانه ربّی ازدواج کرده دختری به نام مریم دارد درگذشت. در ادامه به زندگی و علت فوت او خواهیم پرداخت.
کیومرث پوراحمد در ۲۵ آذر ۱۳۲۸ در نجف آباد اصفهان به دنیا آمد. مادرش مرحوم «پروین دخت یزدانیان» بازیگری که با نقش بی بی در مجموعه قصه های مجید شناخته شد و پدرش مرحوم خدابخش پوراحمد بود. کیومرث پوراحمد سال ها پیش با خانم «مهرانه ربی» ازدواج کرده که ثمره این زندگی یک دختر به نام مریم می باشد که تجربه بازیگری هم در کار پدرش دارد. فیلم شب یلدا الهام گرفته از زندگی خود اوست. کیومرث پوراحمد دانش آموخته رشته کارگردانی سینما می باشد که فعالیت خود را با نقد نویسی شروع کرد سپس وارد دستیاری شد و در نهایت بعنوان یک کارگردان سر زبان ها افتاد.

پوراحمد از علاقه خود به سینما می گوید :
برادر بزرگم چندبار من را به سینما برده بود، یادم می آید فیلم های عروس فراری، آقا جنی شده و اسپارتاکوس را با او در سینما دیدم. با دیدن فیلم اسپارتاکوس دریچه دیگری از سینما به روی من باز شد و دائم از خودم می پرسیدم این فیلم ها را چگونه می سازند و این تصاویررا چگونه کنار هم قرار می دهند و هنوز بعد از سال ها اسپارتاکوس فیلم محبوب من است.
پوراحمد از سال ۱۳۵۲ فعالیت خود را با نقدنویسی به خصوص در ماهنامه فیلم آغاز کرد و دوره ای هم در روزنامه اطلاعات کنار فریدون جیرانی و رسول صدرعاملی کار می کرد. در سال ۱۳۵۳ وقتی ۲۵ ساله بود با دستیاری در مجموعه تلویزیونی «آتش بدون دود» وارد سینما شد و در بسیاری از پروژه های مختلف حضور داشت.
سال ۱۳۵۷ در بحبوحه انقلاب اسلامی، به عنوان نویسنده فیلم «قصه های خیابان دراز» حضور داشت تا اینکه بعد از انقلاب در سال ۱۳۶۰ با فیلم «تابستان سال آینده» اولین فیلم مستقل خود را کارگردانی کرد. از سال ۱۳۶۱ با کارگردانی و نویسندگی فیلم «باران» کم کم مورد توجه قرار گرفت تا اینکه سال ۷۰ – ۱۳۶۹ با کارگردانی، نویسندگی و تهیه کننندگی سریال قصه های مجید به اوج شهرت رسید. در این مینی سریال مادرش «پروین دخت یزدانیان» در نقش بی بی بسیار خوش درخشید.

سال ۱۳۸۲ در فیلم «اتوبوس شب» همکاری موفقی با خسرو شکیبایی داشت و سال ۱۳۷۴ فیلم «خواهران غریب» او پرفروش ترین فیلم سال شد. آخرین اثر این کارگردانی در سال ۱۴۰۱ فیلم «پرونده باز است» با بازی پژمان بازغی، نسیم ادبی، حسین پاکدل و مه لقا باقری بود.
پوراحمد در شب تقدیر از وی خود را شاگرد مسعود کیمیایی دانست و گفت :این افتخاری برای یک شاگرد است که در مراسم تقدیر از او در کنار استادش قرار گیرد. پوراحمد در سال ۱۳۸۵ فیلم اتوبوس شب را ساخت که مورد تحسین منتقدان و عموم قرار گرفت.
پوراحمد در پاسخ به اینکه کدام فیلم خود را بیشتر دوست داری گفت : همه فیلم هایم را دوست دارم اما شب یلدا، اتوبوس شب، خواهران غریب، به خاطر هانیه و قصه های مجید را بیشتر دوست دارم. شب یلدا زندگی خودم است و بدین شکل ساخته شد که خودم پلان به پلان بازی می کردم و محمدرضا فروتن تکرار می کرد به شکلی که وقتی مادرم در اصفهان فیلم را دیده بود کاملا متوجه شده بود که زندگی خودم است. دخترم، مریم پوراحمد هم در فیلم شب یلدا به ایفای نقش پرداختهاست. سال هاست با فردین خلعتبری کار می کنم، خلعتبری بسیار آهنگساز خوب، مرد شریف، فیلسوف و دوست نازنینی است، یک روز به من گفت می خواهم فیلمنامه ای را که خودم نوشته ام بفرستم و تو بخوانی و من خواندم و گفتم فیلمنامه خوبی است. به من گفت حاضر هستی نقش پدر در فیلم جمشیدیه را بازی کنی؟ نقش کوچکی بود اما من پذیرفتم.
نظر کیومرث پوراحمد درباره فیلمسازی در ایران :
والله برای نسل ما که قطعا سختتر شده. برای اینکه در دهه ۶٠، ٧٠ وقتی که تصمیم میگرفتیم فیلم بسازیم، میساختیم؛ کارگردانسالاری بود. ولی تهیهکنندگان ما پخشکننده هم شدند. سینما هم خریدند یا اجاره کردند.، الان صاحب سینما تصمیم میگیرد و در واقع هجوم جوانان که آمدهاند. برخیها واقعا خیلی خوب هستند، بلدند و شخص من را شگفتزده میکنند. با هجوم این جوانان، دیگر تهیهکنندگان برای چه با ما کار کنند؟ همان جوانان هم کمتوقعترند و هم حرفگوشکنترند و میتوانند بهشان تکلیف کنند که فلان بازیگر را بگذار و دیگری را نگذار؛ فلان قسمت سناریو را تغییر بده یا نده. با ما که چنین کاری نمیتوانند بکنند.

پوراحمد شرح حال خود را در کتابی تحت عنوان «کودکی نیمه تمام» منتشر کرد و سال ۱۳۸۳ فیلم مستندی درباره زندگی اش نیز به نام (درباره کیومرث پوراحمد) به کارگردانی اردلان عاشوری ساخته شد.
آثار کیومرث پوراحمد :
کیومرث پوراحمد در برنامه خندوانه از خاطرات کودکی اش گفت:
ما نجف آبادی هستیم و من فقط آنجا به دنیا آمدم، اصفهان که آمدیم در مدرسه و محله لهجه ی مرا مسخره می کردند، چون لهجه ما با اصفهانی ها فرق دارد. من هم از لهجه ی اصفهانی خوشم نمی آمد، لکنت زبان هم داشتم، به همین خاطر همه اش در خانه بودم و مشق می نوشتم و به مادرم کمک می کردم تا سنم رفت بالاتر و با کتاب آشنا شدم و… درسم خیلی خوب نبود، فضای مدرسه زمان ما خیلی بد و تلخ بود، من لکنت زبان داشتم و زبانم می گرفت، فارسی را باید از رو می خواندیم و من زبانم می گرفت، معلم با چوب می زد توی سر من و می گفت چرا ادا اطوار درمی آوری، یا انشاء که می خواندم زبانم می گرفت و … من سر جشنواره فیلم کودک و ساخت قصه های مجید که به اصفهان رفتم دوباره با لهجه ی اصفهانی آشتی کردم. من ماست ترش هم داشته ام، یعنی فیلم های بد. مثل اولین فیلمم، تاتوره. بعد ها هم فیلم بد داشته ام. وقتی می خواهی فیلم بسازی مقیدی و متعهدی، دوست نداری فیلم بد بسازی، اما یک وقت در نمی آید و اشتباه می کنی، یک بار هم یک بلایی سرم آمد و فکر کردم که خیلی بلدم، اما … فهمیدم که نباید به خودت غرّه شوی.
در پاسخ به این پرسش که فیلم کمدی نمی خواهید بسازید؟ چرا، می خواهم، اما خودش باید بیاید، من هیچ وقت نگفتم، مثلاً فیلم عاشقانه می خواهم بسازم، یک چیزی می آید، از زندگی، خبر یا … چنگ می اندازد توی وجودم و می گوید من را بساز.
علت فوت کارگردان مشهور از زبان برادرش :
کیومرث پوراحمد کارگران، فیلمنامه نویس، تدوینگر و تهیه کننده برجسته کشورمان صبح ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ در سن ۷۳ سالگی درگذشت. در حالی که برخی رسانه ها از خودکشی کیومرث پوراحمد با حلق آویز کردن خود می گویند و مدعی هستند وی قبل از خودکشی یک نامه هشت صفحه ای نوشته است، برخی دیگر علت مرگ او را سکته قلبی اعلام کرده اند اما برادر پوراحمد ادعای خودکشی او را رد کرده است. مهران پوراحمد با تایید درگذشت برادرش گفته است: شب گذشته کیومرث همراه دوستانش در بندرانزلی بود و در تماسی که شب گذشته با او داشتم از وضعیت مناسبی برخوردار بود و هیچگونه افسردگی نداشت و همه چیز خوب پیش می رفت. اینکه گفته می شود، کیومرث خودکشی کرده است هنوز برای من مبهم بوده چراکه هیچ آثار افسردگی یا تفکری که بخواهد دست به چنین کاری بزند در او وجود نداشت و باید به آنجا بروم تا در خصوص چگونگی فوت برادرم مطلع شوم.

واکنش هنرمندان به درگذشت کیومرث پوراحمد :
مجید «قصههای مجید» به درگذشت استادش : مهدی باقربیگی بازیگر نقش مجید سریال «قصههای مجید» دقایقی پس از مطلع شدن از خبر درگذشت کیومرث پوراحمد در گفتوگو با خبرنگاری گفت: کیومرث پوراحمد به فرهنگ و سینما و تلویزیون خدمت کرد و مردم ما هنرمند بزرگی را از دست دادند. وی که به عنوان بازیگر اصلی سریال «قصههای مجید» با این کارگردان تازه درگذشته همکاری داشت اظهار داشت: آقای پوراحمد آدم مسئولیت پذیری بود. در زمان ساخت «قصه های مجید» و حتی پس ازآن حواسش به من بود. با هم مدام در ارتباط بودیم و احوالپرسی میکردیم. او در زندگی به من مشاوره می داد. رابطه من و ایشان رابطه پدر و پسری بود. باقربیگی افزود: من ده دقیقه است که از درگذشت ایشان خبردار شدم. من با خانواده شان تماس گرفتم و آنها این خبر را تایید کردند. الان اصلا نمی توانم حرف بزنم. خانواده ایشان مثل خانواده خودم هستند.
افتخارات کیومرث پوراحمد :
جایزه ویژه و لوح تقدیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای فیلم به خاطر هانیه
برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر برای فیلم خواهران غریب
برنده جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم پنانگ برای فیلم خواهران غریب
تندیس بهترین فیلم جشن انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران برای فیلم شب یلدا
برنده تندیس بهترین کارگردانی و تندیس بهترین فیلمنامه جشن خانه سینما برای فیلم اتوبوس شب
برنده جایزه بزرگ هیئت داوران جوایز آسیا پاسیفیک برای فیلم اتوبوس شب
نامزد جایزه صفحه نمایش آسیا و اقیانوسیه جوایز آسیا پاسیفیک برای فیلم اتوبوس شب
نامزد جایزه لینو بروکا جشنواره بینالمللی فیلم مانیل برای فیلم اتوبوس شب
جایزه بهترین کارگردانی جشنواره بینالمللی فیلم خروس طلایی برای فیلم اتوبوس شب
برنده جایزه ویژه بهترین فیلمنامه جشنواره بینالمللی فیلم رشد برای فیلم صبح روز بعد
ماندگارترین فیلم یعنی قصه های مجید یکی از سریال های خوب این کارگردان بود. مردم هنوز بعد از بیست و چند سال این سریال را به یاد میآورند. به این خاطر که داستانش با زندگی مردم هماهنگ بود و خیلیها در خانه خودشان شخصیتی مثل مجید را داشتند.