در این مقاله از آرتیها میخواهیم شما را با انواع تعادل در طراحی داخلی آشنا کنیم. طراحی داخلی به معنای شکل دادن به فضای داخلی است؛ و طراح داخلی کسی است که در این زمینه دارای دانش و مهارت کافی است. بسیار مهم است که طراحی داخلی را با طراحی دکوراسیون داخلی اشتباه نگیرید. طراحان داخلی بیش از هرچیز از خلاقیت و ذوق هنری خود برای شکل دادن به فضاهای گوناگون بهره میبرند. اما توجه به اصول طراحی دکوراسیون داخلی منزل برای چارچوب دادن و نظم بخشیدن به قوه خلاقه آنها بسیار مهم است.
یکی از اصول طراحی داخلی هنگام برنامه ریزی فضاها تعادل است. آیا تا به حال برای اولین بار وارد اتاقی شده اید که به طور ناخودآگاه احساس راحتی و آرامش کرده باشید؟ اگر چنین بوده ، ممکن است به دلیل تعادل یا BALANCE در دکوراسیون داخلی فضا باشد مطمئناً ، عناصر مهم دیگری نیز در این بازی وجود دارند ، اما ایجاد تعادل در هر اتاقی برای تاثیرگذاری بر احساس شما بسیار مهم است. اگر اصول استفاده از تعادل را درک کنید ، برنامه ریزی فضاها برایتان آسان خواهد بود. در واقع سه نوع تعادل در دکوراسیون وجود دارد: متقارن ، نا متقارن و شعاعی .

منظور از تعادل، برقراری وزن بصری مساوی در محیطهای گوناگون فضا است. این اصل میکوشد تا تمام محیط فضای مدنظر، از این نظر در تعادل و یکپارچگی به سر ببرد.
تقارن در ذهن ما احساسی آشنا و ناخودآگاه دارد که همه جا ما را احاطه کرده است ، از نگاه به خودمان در آینه گرفته تا دنیای طبیعی بیرون با نسبت دقیق ۱:۱۶ یا نسبت طلایی. از آنجا که اکثر منازل دارای یک نقطه کانونی هستند ، تعادل متقارن با استفاده از محور نامرئی (از مرکز نقطه کانونی شما) و اعمال چیدمان آینه ای از عناصر مختلف در هر دو طرف به خوبی کار می کند. نقاط کانونی یک جنبه مهم در یک اتاق است ، زیرا نه تنها علاقه بصری بلکه احساس نظم را برای کاربران فراهم می کنند. اگر شما از افرادی هستید که به دنبال نظم هستید تعادل متقارن برای دکوراسیون منزل شما کاملاً مناسب است. اگر فضای شما اجازه می دهد ، اجرای آن نیز آسان است. تقارن به راحتی با ایجاد تعادل بصری فضایی آرام و هماهنگ ایجاد می کند.
نقطه کانونی را در اتاق خود پیدا کنید. به شومینه ها ، مبل ها و میز ناهار خوری فکر کنید. به طور کلی ، جایی که اولین دید چشم شما درهنگام ورود به اتاق می افتد ، نقطه کانونی است . محور مرکزی این نقطه کانونی را انتخاب کنید و عناصر طراحی آن را مانند مبلمان ، روشنایی ها و اکسسوری در سمت دیگر منعکس کنید. به یاد داشته باشید وزن بصری اشیا را از طریق رنگ ، بافت ، اندازه و شکل در نظر بگیرید.

دکوراسیون همه فضاها با نظم یکنواختی که تقارن ایجاد می کند مناسب نیستند. اینجا جایی است که تعادل نامتقارن ظاهر می شود زیرا ظاهری غیررسمی و پویاتر فراهم می کند. نکته اصلی در ایجاد تعادل غیر متقارن توجه بین وزن ، بافت و رنگ بصری است. دستیابی به تعادل نامتقارن دشوارتر است ، اما اگر به خوبی انجام شود ، می تواند فضا را بسیار جالب و زنده نمایش دهد. دلیل این امر این است که باعث ایجاد شگفتی غیر منتظره در اتاق می شود. تعادل نامتقارن یک طرح دکوراسیون کمتر رسمی یا خشک در فضا ایجاد می کند. گاهی اوقات معماری فضای شما دارای ویژگی های نامتقارن است که به همین دلیل ایجاد تعادل نامتقارن برای آن مناسب تر خواهد بود.

تعادل شعاعی از یک نقطه کانونی مرکزی استفاده می کند که عناصر طراحی به سمت خارج یا درون نقطه مرکزی منعکس کند. یک نمونه از تعادل شعاعی در دکوراسیون میز ناهار خوری مدور است که با نورپردازی ، فرش و قرار دادن اشیا تقویت می شود. استفاده از تعادل شعاعی یک انتخاب محبوب برای هتل ها و فضاهای اداری است زیرا اغلب نتایج خیره کننده ای ایجاد می کند. از تعادل شعاعی به ندرت در خانه های سنتی استفاده می شود اما میتواند برای ایجاد حوزه ای برای پذیرایی و نشیمن در خانه بسیار مناسب باشد.
سه نکته ایجاد تعادل در دکوراسیون داخلی :
۱- با کنار هم قرار دادن جفت های دور آغاز کنید. به خاطر داشته باشید که جفت ها به یکدیگر تعلق دارند. اگر چنانچه هر جفتی را از یکدیگر جدا کردید مثلا یکی را در اتاق پذیرایی و دیگری را در اتاق خواب قرار داده باشید. آنها را به یک اتاق برگردانده تا علاوه بر زیبایی از کارآیی آنها نیز بهره مند شوید.

۲- نگران خسته کننده شدن جفت های متعدد نباشید. حتی داشتن بیست جفت در یک اتاق خیلی بزرگ فوق العاده به نظر میرسد. بهتر است قانون ایملدا را نیز به خاطر داشته باشید: هیچ وقت از جفت های بسیار زیاد استفاده نکنید.
۳- اگر مثلا یک لامپ ایستاده ی فلزی در کنار کاناپه در اتاق پذیرایی و جفت آن را در اتاق خواب قرار داده اید، آنها را به اتاق پذیرایی انتقال داده و در دو طرف کاناپه بگذارید. یا اگر یک جفت چراغ رومیزی داشته باشید که دور از هم هستند، بهتر است آنها را بر روی یک میز قرار دهید. با انجام این کار فضای اتاق به خودی خود متعادل شده، نورپردازی کلی بهبود یافته و محل مناسبی برای نشستن و کتاب خواندن افراد به وجود می آید.
اگر هیچ وسیله ی جفتی ندارید می توانید بسازید:
*به عنوان مثال اگر دو لامپ برنجی متفاوت دارید و می خواهید آنها را به صورت یک جفت درآورید تنها کافیست یک حباب مشابه برای آنها تهیه کنید. حباب های مشابه چشم ها را به خود جلب نموده و به صورت یک جفت همانندسازی می کند و در صورتی که یکی از آنها از دیگری کوتاه تر باشد می توانید با قرار دادن چند جلد کتاب در زیر لامپ کوتاه تر، بالای دو لامپ را به یک سطح برسانید و به این ترتیب جفت خود را بسازید.

*یک جفت گلدان بر روی قاب شومینه گذاشته و یا با قرار دادن عکس های قاب شده و آویزان نمودن آنها در کنار یکدیگر فضا را متعادل کنید.
*چند روش دیگر برای افزودن جفت ها به این صورت است که مثلا می توانید با قرار دادن یک کاناپه و چند صندلی به صورتی U شکل محل مناسبی برای مکالمه ایجاد کنید ویا با قرار دادن صندلی ها در روبروی کاناپه فضا را تبدیل به محلی برای گفتمان نمایید.
*جفت های مجسمه، شمعدان، پایه نگهدارنده ی کتاب و احتمالا جفت های بسیاری که در اتاق دارید همگی در ایجاد یک فضای متعادل موثر هستند.
در پایان
در بالا چندین روش برای ایجاد تعادل در فضای خانه را بررسی کردیم. اگر کمی به دغدغهها و چالشهای روزانهمان دقت کنید، متوجه میشوید که تعادل در هر زمینهای یکی از ضروریترین شرایط است. پس چرا به این مهم در خانه که قرار است مکانی امن همراه با آرامش باشد، نپردازیم؟ سعی کنید از همین الان با تغییرهای کوچک، تعادل وسایل خانه را بیشتر کنید تا چیدمان بهتری داشته باشید.